Uit de brand

Deze week volgde ik een tweedaagse cursus BHV (BedrijfsHulpVerlening). Dag één ging over blussen en ontruimen. Dag twee was gewijd aan EHBO, waarbij aan reanimeren veel aandacht werd besteed. Na deze twee dagen voel ik me een stuk wijzer en zeer voorbereid op een calamiteit. In dit blog wil ik  u iets meer vertellen over wat ik geleerd heb bij het onderdeel over brand.

Wist u dat het aantal dodelijke slachtoffers onder senioren bij brand drastisch is gestegen? Van ouderen wordt verwacht dat zij langer thuis blijven wonen. Stelt u eens voor hoe snel iemand die afhankelijk is van een rollator of looprek een brandende woning kan verlaten? Precies, dat duurt wel even. Ik heb geleerd dat drie keer inademen in een kamer die vol staat met rook al veel schade aan de longen toebrengt.

In veel woningen die voorheen verbonden waren met een verzorgingshuis is de verbinding met de brandcentrale stopgezet: de woningen zijn huurwoningen geworden waarbij wél zorg geleverd kan worden (door welke instelling dan ook) maar er is géén connectie meer met het brandmeldpaneel in het oorspronkelijke verzorgingshuis.

Dan zijn er nog andere factoren, die in alle huishoudens een rol spelen. Uit onderzoek is gebleken dat een brand van tegenwoordig vele malen heter is dan branden vroeger. Domweg door het materiaal dat in huizen is. Waar mensen vroeger nog degelijke eikenhouten meubels hadden, kopen we van de dag onze meubels bij grote warenhuizen. De meubels zijn van spaanplaat en bewerkt met allerlei kunststoffen die heel makkelijk branden.

Tips

  • Hang op elke verdieping goede rookmelders op. Controleer de batterijen met regelmaat.
  • Een koolmonoxidemelder hangt u laag onder de ketel: koolmonoxide ruikt u niet en ziet u niet en omdat het zwaarder is dan zuurstof, hangt het laag.
  • Sluit u ’s avonds uw deuren af met sleutels? Hang de sleutel dan vlakbij de deur. Vergrendelt u de deur met haken? Kan uw jonge kind daar ook bij?
  • Rook niet in bed. Ook in bed nog even op uw laptop werken en dan vergeten weg te zetten is niet slim: uw laptop geeft veel warmte af.
  • Check eens of u zelf wel weet waar de hoofdkraan van het water en het gas is.
  • Stop niet te veel stekkers in één stopcontact: blijf dus niet eindeloos stekkerblokken aan elkaar koppelen.
  • Haal de stekker van de oplader van uw telefoon, tablet etc. echt uit het stopcontact als u klaar bent met opladen.
  • Maak het filter van uw wasdroger schoon na elk gebruik.

Maar het voornaamste dat ik heb geleerd is toch wel dit:

ZORG VOOR JE EIGEN VEILIGHEID.

ZORG VOOR DE VEILIGHEID VAN ANDEREN.

BEL 112.