Eten volgens de Schijf van Vijf?

Eten is hot.

Vaak is eten leuk. Dat blijkt uit de talloze amusementsprogramma’s op de televisie waarin mensen de mooiste en ingewikkeldste gerechten op tafel toveren. Soms is eten ingewikkeld. Kijk maar eens naar de rijen met boeken met titels als ‘Melk de witte sloper’ of ‘de Broodbuik’. Daaraan gelieerd zijn hele volksstammen die gluten, koolhydraten, suikers of juist vetten uit hun dieet hebben verbannen. En dan is daar nu ook de nieuwe Schijf van Vijf. Vele media tuimelden over elkaar heen. De NOS kopte op 4 november dat sinaasappelsap net zo slecht is als cola.

Hoe moet dat nou, met dat eten?

Onlangs las ik een artikel over een verpleeghuis waar de productiekeukens moesten worden verbouwd. De directeur vroeg de koks hoe zij in de toekomst zouden willen koken. Unaniem gaven zij aan dat ze ‘echt’ wilden koken, in open keukens tussen de eters en met verse ingrediënten. Ze kregen fiat van de directeur op voorwaarde dat het niet veel duurder werd. De resultaten waren verbluffend. Er werd meer gegeten door de dementerende bejaarden, er werden veel minder voedingssupplementen voorgeschreven wat de kosten enorm drukte. En de prijs per maaltijd steeg nauwelijks.

Wat mij betreft zit in het voorbeeld van dit verpleeghuis de kern: het met verse ingrediënten bereiden van een voedzame maaltijd, liefst door iemand die plezier heeft in koken. Regelmatig eten, niet te veel eten, gevarieerd eten en als het even kan, gezamenlijk eten. Dat is niet alleen gezond en verstandig voor mensen met een gebrekkige gezondheid, nee, dat is gezond voor iedereen.

Dat goed eten belangrijk is voor een mens moge duidelijk zijn. Voor mensen die door hun beperking niet meer mobiel zijn en hele dagen in een rolstoel zitten, is bijvoorbeeld het voorkomen van decubitus erg belangrijk. Goed eten zorgt voor een gezonde huid en doorbloeding. Goed eten zorgt voor een laagje vet op de botten, wat geen kwaad kan als je door een griep eens een paar dagen niet zo veel eet. Goed eten zorgt voor mineralen en vitamines die zo nodig zijn voor herstel van allerhande kwaaltjes.

Ik denk dat het verstandig is de nieuwe richtlijnen van de Schijf van Vijf tot ons te nemen. En er vervolgens verstandig en binnen onze mogelijkheden mee om te gaan. Dus laat dat zout maar weg als je ook al bouillon hebt gebruikt om de rijst in te koken. En eet die mango eens in blokjes in plaats van er weer een smoothie van te maken. Drink lekker dat glas wijn bij de maaltijd als je daar zin in hebt. Wees verstandig, wees enigszins gematigd en doe wat past bij je levensstijl.

Uw Roodkapje kookt ook graag bij cliënten. Verse ingrediënten en geen potjes, blikjes of pakjes. Vlees, vis of vegetarisch. Snel en makkelijk, of langzaam en uitgebreid. Koken per dag, of voor meerdere dagen en dan porties in de vriezer. Ik bespreek graag uw wensen en de mogelijkheden met u.